Wespenverdelging

Last van wespen? Op wespennest.vlaanderen is alle informatie gebundeld. 
Daar vul je jouw gemeente in en op basis hiervan krijg je de specifieke instructies. Op diezelfde locatie vind je ook de contactgegevens waar je een aanvraag kan indienen om een nest te verdelgen. 

 

 

_______________________________

 

Vraag & antwoord 

 >> Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen? 

Je kan een afspraak maken met de brandweer of een professionele verdelger

Hou er rekening mee dat het verwijderen van een wespennest geen prioritaire opdracht van de brandweer is. Een professionele verdelger kan vaak sneller komen en is meestal ook goedkoper. De brandweer plant wespenverdelgingen steevast in op woensdagavond vanaf 17u. Dringende (brand)interventies krijgen echter altijd voorrang. En je begrijpt dat we die natuurlijk niet op voorhand kunnen inplannen. 

 

>> Wespennest laten verdelgen: betalend. 

Sinds 1 januari 2020 is het vernietigen van een wespennest door de brandweer altijd te betalen. We rekenen hiervoor € 72,60/ nest aan (incl. 21% BTW). 

Het nest niet volledig verdelgd? Dan komt de brandweer gratis terug. Een ander nest op hetzelfde adres? Dan betaal je opnieuw € 72,60 (incl. 21% BTW).  

 

>> Aziatische hoornaar? Melden via Vespawatch. 

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort te hebben gespot? Maak dan melding via vespawatch.be

Vespawatch is het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaars.

Gelijk wie er de Aziatische hoornaar verdelgt, sowieso moet je er altijd een melding van maken bij Vespawatch. 

 

>> Direct gevaar voor de omgeving?

Een nest die een bedreiging vormt voor de directe omgeving zoals in de nabijheid van een crèche, school, verzorgingshuis, ... Dan bel je het noodnummer 112. De alarmcentrale roept de brandweer op die het nest dan direct komt verdelgen. Dit is een betalende opdracht en hiervoor wordt er € 72,60 (incl. 21% BTW) aangerekend. 

 

>> Een wesp, hommel of bij? 

Nesten van wespen, hommels en bijen zal de brandweer nooit verdelgen. Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die zeker niet gedood mogen worden. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. 

Toch last van een nest bijen of hommels? Ze worden vaak gratis opgehaald door een imker uit jouw buurt

Onze steekkaart maakt je wegwijs om te ontdekken welk gestreept exemplaar je hebt gespot.