Verspil geen leidingwater

Verspil geen leidingwater

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft aangekondigd dat er vanaf donderdag 22 juni een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt uitgevaardigd dat in heel Vlaanderen van kracht is. 
Het algemeen sproeiverbod houdt in dat het in heel Vlaanderen verboden wordt om de auto te wassen, het gras te sproeien, zwembad te vullen of andere vormen van waterverspilling in deze tijden van droogte. En dat geldt trouwens ook voor de brandweer. 

De drinkwatervoorraad komt voorlopig niet in gevaar.
Wie dit verbod niet respecteert, kan gesanctioneerd worden. 

Tips om water te besparen

Zuinig omspringen met kraantjeswater tijdens droge en warme periodes is belangrijk. Want water is niet onuitputtelijk, ook niet in gebieden zoals hier, waar we de indruk hebben dat er altijd drinkwater voorradig is. 

   1. Spoel het toilet pas door na verschillende plasbeurten. 
    Het toilet is dan ook de grootste slokop in het huishouden. Iedere keer als er wordt doorgespoeld, verdwijnt er drie tot negen liter in de riolering. 
    Laat na het opstaan, wat altijd een piekmoment is voor het toiletbezoek, alle gezinsleden eerst plassen en trek dan door. 
   2. Gebruik de spaarknop van het toilet.
   3. Grijp meteen in als het toilet lekt.
    Lekken zorgen voor 20% van alle waterverbruik! 
   4. Als je een bad neemt, vul het dan maar voor een derde. 
    Een volle badkuip bevat 150 liter water. Beter is een douche nemen. Gemiddeld stroomt bij een douchebeurt 40 liter water weg. Als je er natuurlijk geen kwartier onder blijft staan. 
   5. Zet een wekkertje bij de douche en stel het in op 1 à 2 minuten. 
   6. Zet de douche uit als je je inzeept. 
   7. Neem samen een douche. 
   8. Een goed gevulde vaatwasser is zuiniger dan de afwas doen. 
   9. Geef planten 's avonds laat of 's morgens vroeg water. 
    Als je toch nog wat regenwaterreserves hebt om de planten te bewateren, doe het dan op die momenten dat de zon het water niet meteen laat verdampen. 

    (Bron: Het Nieuwsblad)

Aangemaakt op: 21/06/2017