Snel uit de weg voor brandweer en ambulance

Snel uit de weg voor brandweer en ambulance

De ambulance, politie en brandweer op weg mét blauwe zwaailichten en het alarmsignaal aan: geef die dan steeds voorrang. 
Maar zorg er tegelijk voor dat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. 

Zo geef je voorrang 

 

Zo doe je het niet: 

Sta niet direct op de rem;

rij zeker nooit door het rood;

rij zeker niet sneller dan de toegelaten snelheid; 

 

 

 

 

Prioritaire voertuigen in de file - VAB ©VAB

Bij een ongeval op de Antwerpse ring had een ambulance gisteren drie keer zoveel tijd nodig als gewoonlijk om bij het slachtoffer te geraken. Volgens de Belgische Beroepsvereniging van Ambulancediensten wijken steeds minder mensen uit voor prioritaire voertuigen. Daardoor gaat vaak kostbare tijd verloren. Dit is hoe u wel moet reageren.

Uit een enquête van VAB blijkt dat vier op de vijf automobilisten niet weten wanneer een voertuig prioritair is. Een ziekenwagen, brandweerwagen of politievoertuig is enkel prioritair als de blauwe zwaailichten branden en het alarmsignaal aan staat. Als er zo een wagen achter u rijdt, moet u in de mate van het mogelijke plaats maken op een zo vlot mogelijke manier. 

"Je moet een prioritair voertuig altijd voorrang geven, maar tegelijk moet je ervoor zorgen dat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt", zegt Veerle De Vries, woordvoerster van de Antwerpse lokale politie.

 

Wat moet u niet doen?

Wat u nooit moet doen, is panikeren, zo staat te lezen op de website van de VAB. Ook gaat u best niet plots op de rem staan, want zo kan u een vlotte doorgang net belemmeren.

Rijdt er een prioritair voertuig achter u terwijl u een kruispunt nadert? Rijd dan nooit door het rood. U mag ook niet sneller rijden dan toegelaten is om de hulpverlener voor te blijven.

Wat moet u dan wel doen?

Hoe u dan wel moet reageren, legt Joni Junes van VAB aan de hand van vier situaties uit in een video op YouTube.

1. In een stilstaande file

Staat u in de file en hoort u een prioritair voertuig naderen? Dan moet er plaats gemaakt worden tussen de twee meest links gelegen rijstroken. De hulpdiensten rijden liever niet op de pechstrook omdat dat onveilig is. Dat betekent echter niet dat u zelf op de pechstrook mag gaan rijden, want soms wordt die toch door de hulpdiensten gebruikt.

2. Op een rotonde

Op een rotonde zijn er geen uitwijkmogelijkheden. Om de hulpverleners te laten voorbijsteken, moet u daarom zelf op de rotonde blijven rijden tot het prioritair voertuig afgeslagen is. Daarna kan u uw afslag nemen.

3. Aan een kruispunt

Ook aan een kruispunt waar het verkeer stilstaat, moet u in de mate van het mogelijke ruimte geven aan een prioritair voertuig. "Rijd een klein stukje vooruit als dat veilig kan, of wijk uit in dezelfde richting als de andere voertuigen", aldus Junes. Wat u ook doet, rijd nooit zomaar door het rood.

4. Op een secundaire weg

Als een prioritair voertuig u wil voorbijsteken maar de verkeerssituatie dat niet toelaat, ga dan niet remmen maar blijf aan de maximaal toegelaten snelheid verder rijden. Maak plaats als u veilig kan uitwijken op een parkeerstrook of de verharde berm. "En als u opzij gaat, maak uw bedoeling dan tijdig duidelijk door uw richtingaanwijzer te gebruiken", besluit Junes.

Aangemaakt op: 25/01/2017