Ik knal zonder vuurwerk

Ik knal zonder vuurwerk

... omdat ik weet wat de gevolgen kunnen zijn.

Als medewerker van een hulpverleningszone weet je als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van vuurwerk. Jaarlijks rukken onze brandweermannen en -vrouwen uit om branden te blussen die door vuurwerk veroorzaakt worden. Onze ambulanciers vervoeren slachtoffers met ernstige letsels ten gevolge van vuurwerk. Daarom willen we samen met enkele andere zones in Vlaanderen de gevaren van vuurwerk onder de aandacht brengen.

De schitterende kleuren van vuurwerk in de nachtelijke hemel en de vonken van een wonderkaars op een verjaardagstaart hebben jong en oud altijd al gefascineerd. Verjaardagen, trouwfeesten, dorpsfeesten, carnaval en vooral de dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn gelegenheden waarbij particulieren voetzoekers en vuurwerk gebruiken. Maar opgelet: voetzoekers, wonderkaarsen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en elk ander vuurwerk bestemd voor verkoop aan particulieren, zijn geen speelgoed. Het zijn springstoffen die niet iedereen in handen mag krijgen, en ook niet iedereen zomaar en overal mag gebruiken.

Deze artikelen kunnen zeer gevaarlijk zijn als men niet de juiste voorzorgen neemt voor, tijdens en na het gebruik ervan. Vuurwerk kan zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht veroorzaken, in het ergste geval kan het zelfs tot een dodelijke afloop leiden.

Vier jij zonder vuurwerk? Download onderstaande posters, en hang ze zichtbaar aan jouw raam tijdens de feestdagen! Zet je vrienden, kennissen en buren aan om geen vuurwerk te gebruiken dit jaar.

Affiche vuurwerk_03  Affiche vuurwerk_01

Gebruik je toch vuurwerk?
Om er zeker van te zijn dat jouw feest een vreugdevol gebeuren blijft en niet uitdraait op een nachtmerrie, neem een kijkje in onze Vurige Evenementengids

Aangemaakt op: 29/12/2017