Leer brandveilig: voor scholen

Jong geleerd is oud gedaan, zegt het spreekwoord. En dat is ook zo bij het bouwen aan een brandveilige omgeving. 
Fluvia werkte daarom samen met Stichting Brandwonden een educatief aanbod uit.  

IN DE KLEUTERKLAS

Kleuterklassen kunnen met de doe-doos "Brand brand brand!" aan de slag; een initiatief van Stichting Brandwonden.
Deze educatieve doos kan aangekocht worden bij Stichting Brandwonden (richtprijs € 75).
Met deze doos kan je een week aan de slag. Verder verrast de doos met vijf spelmethodieken voor de klas, een werkboekje voor elk kind, infofolder voor elke ouder en een CD-rom met extra informatie. De doe-doos kan uiteraard in verschillende klassen worden gebruikt.

Eerste kleuter

Bij de kleinste kleutertjes leggen we het accent op het herkennen van gevaren in een thuissituatie. De doe-doos is hierbij een praktisch hulpmiddel.
Een bezoek aan de brandweerkazerne lukt pas vanaf het lager onderwijs.

Tweede kleuter

In het tweede kleuter legt de doe-doos het accent op methodieken en spelletjes rond het thema "Kennismaken met de brandweer en de brandweerman".
De brandweerman kan ook op bezoek komen in de klas. Hoe doe je dit? Door naar de website van Stichting Brandwonden te surfen en daar via het inschrijvingsformulier een aanvraag te regelen.

Leuk hierbij is dat de doe-doos en het bezoek van de brandweerman in de klas gekoppeld kan worden aan een heuse preventieweek. Graag tijdig aanvragen, want de agenda raakt steeds vrij snel vol. Als de Stichting Brandwonden een volle agenda meldt, geef een seintje aan Fluvia (info@hvzfluvia.be) en dan plaatsen we je op de reservelijst.

Derde kleuter

Ook voor de oudste kleuters biedt de doe-doos mogelijkheden. De focus ligt bij de derde kleuterklas op het thema "Brand en brandwonden". Als de brandweerman nog niet in de tweede kleuterklas op bezoek is gekomen, dan kan je dat dit alsnog aanvragen. Surf hiervoor naar de website van Stichting Brandwonden en vul daar het inschrijvingsformulier in. 

 

IN DE LAGERE SCHOOL

De hulpverleningszone werkt samen met Stichting Brandwonden.

Eerste graad

Na de doe-dozen in het kleuteronderwijs, kan er in het lager onderwijs inspiratie worden geput uit de Doe-koffer voor de eerste graad. Centraal thema is "Preventie, brand en brandwonden".
Voorlopig werkt Stichting Brandwonden hiervoor samen met PVI Antwerpen, waar je de koffer ook kan ontlenen. Meer informatie bij Stichting Brandwonden.

Tweede graad

Lagere scholen, tweede graad, kunnen zich bij Stichting Brandwonden inschrijven voor de BRAVO preventieweken. Tijdens deze preventieweek kan je je laten ondersteunen door een doe-doos met lesmateriaal, kan er een BRAVO-consulent de klas bezoeken en kunnen de leerlingen een rondleiding krijgen bij de lokale brandweer.

We verwijzen hierbij door naar het inschrijvingsformulier van Stichting Brandwonden. Graag tijdig aanvragen, want de agenda raakt steeds vrij snel vol. Als de Stichting Brandwonden een volle agenda meldt, geef een seintje aan Fluvia en dan zetten we je op de reservelijst.

Derde graad

Ook voor de derde graad werkte Stichting Brandwonden een doe-koffer uit, die eveneens kan worden ontleend. Stichting Brandwonden werkt hiervoor samen met PVI Antwerpen. Meer informatie bij Stichting Brandwonden.

Maar je kan ook aankloppen bij Fluvia voor een bezoek aan de lokale brandweer, waar een lokaal educatief moment rond het thema 'Verwittigen van de hulpdiensten" wordt aangeboden.

Aanvragen kan via het online formulier

 

IN HET MIDDELBAAR ONDERWIJS (tieners en jongeren)

Voor de jeugd werkte Stichting Brandwonden een twee uur durende vorming uit. Deze sessie kan ook preventief of net na een incident gegeven worden. Deze vorming is sterk interactief en er worden heel wat actieve methodieken gebruikt (o.a. filmpjes, groepswerk, rollenspel,...). Aanvragen kan via de Stichting Brandwonden, minimum een maand op voorhand. Richtprijs: € 75 (excl. verplaatsingsvergoeding).

De hulpverleningszone wil 16-plussers steunen in hun zoektocht naar inzet binnen civiele/maatschappelijke veiligheid of in het nemen van verantwoordelijkheid als leider of vrijwillig medewerker.
Een kennismaking met onze diensten en elementaire veiligheidstips kan aangevraagd worden via het online formulier

 

IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS

Voor het buitengewoon onderwijs biedt de Stichting Brandwonden een op maat gemaakte vorming aan (duur: 2u). Aanvragen kan via de Stichting Brandwonden, minimum een maand op voorhand. Richtprijs: € 75 (excl. verplaatsingsvergoeding).

 

Nog niet helemaal duidelijk? 

Neem vrijblijvend contact op met het zonale preventieteam: 
brandpreventie@hvzfluvia.be of T 056 23 99 40. 

 

Aanvraag schoolbezoek

HVZ Fluvia biedt ook schoolbezoeken aan om leerlingen op de hoogte te brengen van wat de brandweer doet.