Leer brandveilig: voor scholen

Jong geleerd is oud gedaan, zegt het spreekwoord. En dat is ook zo bij het bouwen aan een brandveilige omgeving. 
Daarom kan je bij Hulpverleningszone Fluvia een klas- of kazernebezoek inplannen. 

IN DE KLEUTERKLAS

Een kazernebezoek ligt om veiligheidsredenen moeilijk voor deze leeftijdscategorie (kleuters). Het is wel mogelijk om een brandweerman te laten langskomen in de derde kleuterklas. Voor klasbezoeken in het kleuter beperken we ons tot de derde kleuterklas. Voor het eerste en tweede kleuter verwijzen we graag naar het aanbod van Stichting Brandwonden

Zo verloopt een klasbezoek: 

We starten met een educatieve presentatie: de taken van de brandweer, de kledij, het materiaal en het nummer 112 komen hierbij aan bod. 
Als het lukt, komen wij uiteraard langs met een brandweerwagen. A.d.h.v. afbeeldingen kunnen de kleutertjes op zoek gaan naar het materiaal in ons voertuig. 

Aan de school vragen wij een mogelijkheid om de presentatie te projecteren. En we weten ook graag op voorhand of het mogelijk is om het brandweervoertuig op de speelplaats te parkeren. Om de veiligheid van de kleuters te garanderen, plaatsen we dit voertuig niet langs de openbare weg. 

Duurtijd: 1u30. 

Aanvragen kan via het online formulier. 

 

IN DE LAGERE EN MIDDELBARE SCHOOL 

Voor de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs is het mogelijk een sensibiliserend kazernebezoek te brengen aan de plaatselijke brandweerpost. 

Zo verloopt een klasbezoek: 

  • Deel 1: voorstelling van onze hulpverleningszone, taken van de brandweer en uiteenzetting i.v.m. brandveiligheid met o.a. het belang van rookmelders. 
  • Deel 2: rondleiding in de kazerne. 

De educatieve presentatie wordt op maat van de leerlingen gebracht. Graag worden wij vooraf via het online formulier via het rubriekje 'opmerkingen' ingelicht over eventuele bijzonderheden (niveau, problemen op vlak van mobiliteit, ...). 

Aan de school vragen wij voldoende begeleiding. 

Duurtijd: 1u30. 

Aanvragen kan via het online formulier. 

 

STICHTING BRANDWONDEN

BRAVO is het preventieprogramma van de Stichting Brandwonden. Dit programma wil brand en brandwonden voorkomen en biedt hiervoor vormingen aan bestemd voor verschillende doelgroepen. Het project wil aan de hand van zachte preventie de burger waakzaam houden voor de risico's op brand en brandwonden. Hiervoor werkt de Stichting nauw samen met de zonale brandweer.

Meer informatie over dit project kan je terugvinden op de website van Stichting Brandwonden
Voor de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs is het mogelijk een sensibiliserend kazernebezoek te brengen aan de plaatselijke brandweerpost. 

 

Nog niet helemaal duidelijk? 

Neem vrijblijvend contact op met het zonale preventieteam: 
brandpreventie@hvzfluvia.be of T 056 23 99 40.