Hydranten

Wees een brandheld en hou hydranten vrij! 

Water is het belangrijkste wapen voor onze brandweermannen en -vrouwen om een brand te bestrijden. En voor die eerste hulp hebben onze brandweervoertuigen - de multifunctionele autopomp en de tankwagen - een watertank aan boord. Bij een brand wordt deze tank als eerste blustool gebruikt. Bij een maximaal pompvermogen is een dergelijke tank echter snel uitgeput. En om deze tank in de voertuigen bij te vullen tijdens de bluswerken, maken we gebruik van hydranten of brandkranen om water bij te tanken. 

 

Wat zijn hydranten? 

Een hydrant of brandkraan is een aansluiting op het waterleidingnet: dat kan zowel openbaar of het privénet van een bedrijf zijn. Deze openbare ondergrondse hydranten bevinden zic in de straten en op pleinen. Het is van levensbelang dat deze brandkranen bereikbaar zijn voor onze hulpdiensten en een verbinding kan gelegd worden tussen de autopomp en deze hydranten. Het onderhoud van deze hydranten gebeurt overigens door de gemeente. Defecten worden doorgegeven aan de watermaatschappij. 

Help mee! 

Een brand in de buurt? Help de brandweer tijdens cruciale interventies en wijs de dichtsbijzinde hydrant aan. Dat scheelt opzoekingswerk voor ons en die seconden kunnen net cruciaal zijn in het heetst van de strijd. 

  • Ook het vrijhouden van de brandweer van sneeuw, begroeiing, zand of aarde is heel belangrijk.
  • Verwijder het signalisatiebord zeker niet van je gevel. 
  • Parkeer je auto niet op zo'n brandweerkraan, want dan wordt deze onbruikbaar en kan er potentieel een boete volgen. 
  • Meld defecte hydranten. 

Hoe herken je een hydrant? 

  • Je kan de plaats van een hydrant herkennen aan het signalisatiebordje. Deze hangen vaak aan een gevel, verlichtingspaal, muurtjes, ... 
  • De deksels van de ondergrondse brandkranen zijn blauw of geel geschilderd, afhankelijk van de gemeente. 
  • Op het platteland worden de hydranten bijkomend nog verder gesignaleerd d.m.v. witte paaltjes in de berm. 

Een defecte hydrant gespot? 

Een defecte hydrant of een kapotte signalisatie gespot? Meld dit op de website van de desbetreffende gemeente waar de hydrant zich bevindt. 
We bundelden dit bevattelijk in een lijst van meldpunten